Hur vanligt är det med bedrägerier med dyra klockor?

18 februari 2020

Är det vanligt med bedrägerier med klockor? Vad kostar klockorna och på vilket sätt används de av kriminella?

I det senaste avsnittet av Larmtjänstpodden redogör vi den branschgemensamma kontrollaktiviteten av klockor som försäkringsbranschen gjorde under 2019. Vi prata om bedrägeriklockor, stulna klockor och klockor som används i kriminella sammanhang.

Gäst: Peter Sundman, utredare Larmtjänst

Programledare: Åsa Lundin, Larmtjänst.

Kort om kontrollaktiviteten:

Under 2019 genomförde försäkringsbranschen en branschgemensam kontrollaktivitet för att undersöka skadeanmälningar som gäller stulna och förlustanmälda klockor. Försäkringsbranschen ville undersöka om det är vanligt med bedrägerier med klockor. Kontrollaktiviteten påbörjades den 14 maj och avslutades den 31 december 2019. I samband med kontrollaktiviteten lanserade Larmtjänst även en sökbar klockdatabas för stulna och förlustanmälda klockor.

Under perioden har försäkringsbranschen vid 66 stycken klockärenden tagit beslut om att inte betala ut ersättning till ett totalt värde av ca 1,1 miljoner kronor. Av dessa skador har försäkringsbranschen valt att göra 9 polisanmälningar. De vanligaste orsakerna till att skadeersättning inte har betalats ut är för att skadan ej har inträffat/skadan är ej styrkt (32 st) och oriktiga uppgifter (14 st).

Majoriteten av de misstänka bedrägerierna med klockor har inträffat i Stockholms län (18 st) och Skåne län (15 st).

Mellan perioden maj- december har ca 300 stulna och förlustanmälda klockor registrerats i Larmtjänsts klockdatabas. Två klockor har under året hittats utomlands med hjälp av databasen.

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här. Efter lösenordsbytet loggas du in automatiskt.