Ökning av stölder av katalysatorer och partikelfilter

26 februari 2020

Under 2020 har Polis och försäkringsbolag noterat en markant ökning av stölder av katalysatorer och partikelfilter. Enligt polisen är det internationella brottsnätverk som ligger bakom stölderna.

I december månad noterade Pelle Bengtsson, operativ koordinator på polisen för Internationella brottsnätverk, en markant ökning av stölder av katalysatorer och partikelfilter.

- Det är en stöldtrend som pågår just nu som vi tidigare inte har sett, säger han.

Mellan 1 januari till 26 februari 2020 har det polisanmälts omkring 230 stölder av dessa reservdelar. Delarna innehåller ädelmetaller och har därmed högt skrotvärde. Katalysatorerna tas främst från bilar med äldre årsmodeller och partikelfilter från nyare dieselbilar.

Även försäkringsbolagen har börjat märka av stölderna och under januari månad har det registrerats 115 skador i kalkyleringssystemet CABAS, skador som uppkommit pga stöld av katalysatorer/partikelfilter. Detta kan jämföras med 2019 då det totalt under året registrerades 74 sådana skador. Året dessförinnan, 2018, registrerades 17 skador. Flest stölderna av katalysatorer och partikelfilter har ägt rum i Stockholmsområdet.  

Tyvärr är det svårt att skydda sig mot dessa stölder och ofta har stölderna ägt rum på bilar som stått parkerade på allmänna parkeringar.

- Mina bästa råd är att använda garage om man har den möjligheten eller att parkera där det är upplyst, säger Pelle Bengtsson.  

bildelar.jpg

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här. Efter lösenordsbytet loggas du in automatiskt.