;

Handeln med skadade importbilar

Bilar som krockats eller skadats vid stormar och skrotats i exempelvis USA renoveras och säljs sedan som nya i Sverige. Larmtjänst befarar att allt fler farliga importbilar finns på den svenska marknaden.

skadade importbilar

Efter de senaste årens stormar i USA har hundratusentals bilar skadats och hamnat på skroten. Handeln med skadade importbilar har därefter ökat kraftigt. Bilarna köps billigt från den amerikanska skroten, exporteras, repareras och säljs sedan vidare med godkända papper till Sverige och andra EU-länder.

Ser fina ut till ytan

På ytan kan bilarna se fina ut men vattenskadorna kan vara omfattande och orsaka utslagen elektronik, dold rost och mögel. Fuskreparationer och dolda skador kan innebära oväntade kostnader och i värsta fall livsfara för bilköparen.

- Reparationerna kan vara dåligt gjorda och bilarna kan vara livsfarliga vid en krock eftersom de i många fall saknar deformationszoner och airbags, säger Torbjörn Serrander, utredare på Larmtjänst.

Publicerad rapport

Larmtjänst har bevakat problematiken med de skadade importbilarna sedan flera år tillbaka och publicerade 2013 en rapport som visar att 61 % av de bilar (årsmodell 2007 eller nyare) som importerats från Litauen till Sverige under 2012 har en skadehistorik i USA. Av nyare bilar som importertas direkt från USA till Sverige har 21 % en skadehistorik i USA.

Det är därför viktigt att vara försiktig med importbilar och noggrant kolla upp bilens
historik.  

- Att köpa en importerad bil innebär en större risk och det är viktigt att man som konsumet gör vissa egenkontroller. Att enbart googla chassinumret är en enkel kontroll men det finns även tjänster på internet där man kan beställa fordonsrapporter, säger Mats Galvenius, vice vd på Svensk Försäkring.


 

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här. Efter lösenordsbytet loggas du in automatiskt.