Svag minskning av båtmotorstölderna i kölvattnet av corona-pandemin

04 december 2020

Under tredje kvartalet 2020 har det polisanmälts 613 båtmotorstölder. Detta är en minskning med 14 procent jämfört med samma period 2019. Under årets nio första månader har båtmotorstölderna minskat med 22 procent visar den senaste statistiken från Brå.

Minskningen av båtmotorstölderna var särskilt stor under andra kvartalet 2020 vilket sannolikt är en konsekvens av Covid-19 pandemin Stängda gränser i grannländerna försvårade för de internationella stöldligorna att föra ut stöldgods ur landet. Båtmotorstölderna minskade även under tredje kvartalet i alla regioner utom Region Nord, jämfört med samma period 2019.

Trots denna nedgång befarar vi att de internationella brottsnätverken försöker hämta hem det man förlorat under pandemin. Båtarna står nu vinterförvarade i mörker, kanske utan tillsyn och färjetrafiken ut från Sverige är igång igen. Min förhoppning är att båtägare följer våra råd att försvåra för tjuven, säger Viktor Eklöf, utredningsinspektör hos Larmtjänst.

2020-12-04 10_21_07-q3 båtstatistik.png

Tips efter torrsättning av båten

  • Märk båtmotorn med motorns eget motornummer. Använd gärna något av motortillverkarnas godkända märksystem. Tänk på att 4-taktsmotorer som har 40 hästkrafter eller mer är extra stöldbegärliga.

  • Försvåra för tjuven genom att ställa båten så det blir svårare att komma åt motorn.

  • Spårsändare GPS/GSM/VHF är förebyggande.
    Kontrollera med ditt försäkringsbolag vilken typ de godkänner.

Tänk som tjuven för att inte bli bestulen

 

stulnabåtmotorer q32020.pngDatakälla: BRÅ för samtliga diagram

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Registrera användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här. Efter lösenordsbytet loggas du in automatiskt.

Du kan även ringa in ditt tips på 020-325 325 Bifogade filer får max uppgå till 15MB. Du kan även klistra en länk till bilderna i tipsfältet