Avböjda skador till ett värde av 400 miljoner

18 februari 2013

Under 2012 genomförde utredningsavdelningarna på de försäkringsbolag som har kundavtal med Larmtjänst 6595 utredningar av misstänkta försäkringsbedrägerier. Utredningarna resulterade i att försäkringsbolagen avböjde utbetalningar i skador till ett värde av 400 miljoner kronor.

Av de 6595 utredningar som genomfördes under 2012 ledde 233 till polisanmälan. Värdet av de avböjda skadeutbetalningarna fördelades inom följade skadeområden:

  • sakskadorna 124 miljoner
  • motorskador 124 miljoner 
  • företagsskador 63 miljoner
  • personskador 80 miljoner
  • övriga skador 6 miljoner kronor.

Värdet av de avböjda skadeutbetalningarna har ökat inom motorskadeområdet med 20 procent och inom personskadeområdet med 72 procent jämfört med 2011.

- Under året har vi haft problem med arrangerade trafikolyckor, skador som hamnar inom de två skadeområdena, säger utredare Per Norström på Larmtjänst.

Försäkringsbedrägerier är ett brott med högt mörkertal. På skadesidan beräknas 5 till 10 procent av de utbetalda skadeersättningarna vara bedrägerier. Försäkringsbranschen jobbar därför aktivt med att upptäcka och förebygga försäkringsbedrägerier.

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här