Carina Birking tar emot pris som årets utredare

08 mars 2013

I slutet av februari anordnade IAMI, International Association of Marine Investigators, en internationell konferens avseende båtbrottslighet. Vid konferensen tilldelades Carina Birking på Larmtjänst priset som årets utredare. Hon är den första från Sverige som har tagit emot priset.

Varje år nominerar IAMI ett antal utredare från olika länder till årets utredare. I år gick priset till Carina Birking eftersom hon på ett smart och effektivt sätt använt sig av det internationella nätverket inom IAMI för att identifiera en amerikanskstulen båt.

Ärendet initierades i början av 2012 då svensk polis kontaktade Larmtjänst för att få hjälp med att identifiera en båt som de hade tagit i beslag. Slagningen i Larmtjänsts båtstöldsregister gav träff men eftersom skrovnumret var borttaget kunde man inte säkerställa att det var den stulna båten. Däremot hittade polisen ett delvis borttaget registreringsnummer på skrovet. Registreringsnumret såg ut att vara amerikanskt och Carina ställde därför en fråga via IAMI:s nätverk Fraudfighters. Inom 24 timmar hörde polisen i Massachusetts av sig och kunde genom det amerikanska registreringsnumret lämna information om skrovnummer, motornummer och drevnummer. Genom uppgifterna kunde man säkerställa båtens identitet.

Priset har enbart en gång tidigare tilldelats någon i Europa, då en utredare i England.

- Det är kul att Sverige för första gången får ta emot priset och att Larmtjänst uppmärksammas på det här sättet i ett internationellt sammanhang, säger Carina Birking.

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här