Försäkringsbedrägerier är ett växande samhällsproblem

19 april 2013

Försäkringsbedrägerier kostar 2-4 miljarder kronor varje år och det drabbar ärliga försäkringskunder. Bedrägerier begås av enskilda individer men också i allt större utsträckning av kriminella nätverk. Det är en oroande utveckling som försäkringsbranschen vill motverka.

Under våren 2013 har Larmtjänst, i samverkan med Svensk Försäkring, lanserat en branschgemensam plattform med aktiviteter för att motverka försäkrings­bedrägerier. Syftet är att påverka allmänhetens attityder, dels konkreta åtgärder för att bekämpa bedrägerier. Som en del i arbetet kommer Larmtjänst arrangera ett seminarium under Almedalsveckan i juli. Seminariet äger rum den 4 juli mellan klockan 10.20- 12.30 på Wisby Strand Congress & Event. En rapport som beskriver omfattningen av och attityder till försäkringsbedrägerier kommer att presenteras.

Kriminella nätverk begår i allt större utsträckning försäkringsbedrägerier. Nyligen upptäcktes en bedrägerihärva där ett kriminellt nätverk kunde kopplas till över 200 arrangerade trafikolyckor. I Storbritannien har vi sett en förskräckande utveckling där arrangerade trafikolyckor har blivit ett samhällsproblem som även medfört att oskyldiga personer skadats eller dödats.

- Detta är ett växande samhällsproblem och en utveckling vi måste motverka, säger Mats Galvenius, vd på Larmtjänst.

Varje år betalar den svenska försäkringsbranschen ut mer än 40 miljarder kronor i skadeersättning till sina kunder i uppskattningsvis 1,5 miljoner skadeärenden. Försäkringar spelar en viktig roll i samhället men försäkringslösningar fungerar inte om kriminella nätverk eller enskilda individer missbrukar systemet för egen vinning.

En attitydundersökning som Larmtjänst tillsammans med Svensk Försäkring nyligen genomfört visar att cirka 10 procent av allmänheten kan tänka sig att begå ett försäkringsbedrägeri i någon form.

Studier visar att kostnaden för försäkringsbedrägerier uppgår till 2-4 miljarder
kronor årligen. Det betyder att varje hushåll i genomsnitt betalar närmare en
tusenlapp om året för att finansiera bedragarna.

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här