Orkanskadade bilar kan dyka upp i Sverige

08 mars 2013

Orkanen Sandy har skickat tusentals vattenskadade och förstörda bilar till skroten i USA. En del av dessa bilar, som blivit utdömda av amerikanska försäkringsbolag, befaras nu dyka upp på den svenska marknaden.

250 500 fordon beräknas ha blivit skadade i samband med orkanen Sandy som drabbade USA i slutet av oktober 2012. Siffrorna kommer från The National Insurance Crime Bureau (NICB), och är baserade på skadeanmälningar som kommit in till de amerikanska försäkringsbolagen. Nu befaras en del av de bilar som hamnat på skroten i USA att dyka upp i Sverige.

- De skadade bilarna renoveras upp och säljs vidare till andra marknader. På ytan kan de se fina ut men vattenskadorna kan vara så omfattande att de resulterat i utslagen elektronik, dold rost och mögel, säger utredare Torbjörn Serrander på Larmtjänst.

På NICB:s hemsida är det möjligt att gör en VIN- check, dvs en kontroll av chassinummret. Genom att ställa en fråga får du information om bilen är rapporterad som en totalskada av något amerikanskt försäkringsbolag. I svaret får man även information om anledningen till skadan, ex översvämning. Sandy-bilar som fått mindre skador eller vattenskador och som inte bedöms som en totalskada kommer dock inte ge träff vid en förfrågan.

Ett ytterligare sätt att kontrollera sin bil är att beställa en fordonsrapport från Carfax. Fordonsrapporterna, som är tillgängliga via deras webbplats, innehåller exempelvis information om mätarställning, servicehistoria och information om tidigare ägare.

Larmtjänst har sedan flera år tillbaka varit uppmärksam på handeln med skadade bilar som repareras och säljs vidare till andra marknader. Bland annat har man hjälpt polisen i en större utredning gällande importerade krockskadade lyxbilar som byggs om i Litauen och säljs vidare i Europa.

- Det är möjligt att de skadade sandybilarna importeras till andra europeiska länder, repareras och därefter importeras till bland annat Sverige. Var därför försiktig med importbilar och kolla noggrant upp bilens historik, säger utredare Torbjörn Serrander.

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här