Anträffade metaller genom larmkedja

22 december 2014

Under året har Larmtjänst larmat 54 metallstölder för ett värde på 6,8 miljoner kronor. Vid 3 stölder har godset kunnat återfinnas.

Varje år stjäls metaller för ett värde på ca 70-80 miljoner kronor. Några av stölderna kommer till Larmtjänsts kännedom som i sin tur larmar ut dem i sina larmkedjor. Larmkedjorna består av bl.a. av polis, gränspolis, sjöpolis, handlare och metalluppköpare.

Av de 54 utlarmade metallstölderna har 3 utlarmningar lett till återfinnande. I september stals exempelvis ett lastväxlarsläp med blandskrot från en metallåtervinning i Ljungby. Larmtjänst skickade ut ett larm via sina larmkedjor och kort därefter hörde en person i larmkedjan av sig och berättade att han sett lastväxlarflaket med blandskrot i Arboga. Polisen kontaktades och allt skrot kunde säkras.

En viktig del i arbetet mot metallstölder är Märk-DNA, som innebär att gods blir märkt med DNA kod och micropunkter.

- Det har visat sig att Märk- DNA har en avskräckande effekt. Godset blir lättare att spåra och svårare att sälja, säger utredare Bosse Andersson på Larmtjänst.

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här