Att tänka på vid uthyrning av husbil

18 september 2014

Under september månad har ett flertal husbilar blivit efterlysta i samband med att bilarna hyrts ut men inte återlämnats. Larmtjänst vill därför uppmärksamma allmänheten om vad man ska tänka på innan uthyrning.

Att köpa en husbilar är en stor investering och vissa vill finansiera köpet genom att ibland hyra ut bilen. En husbil som hyrs ut annat än vid enstaka tillfällen till vänner och bekanta ska ha en särskild försäkring och i regel tillåts inte uthyrning i privatförsäkringen.

Kontakta försäkringsbolaget

Om man funderar på att hyra ut sitt fordon måste man kontakta sitt försäkringbolag och höra om försäkringen täcker skador som inträffar när bilen är uthyrd. Det är även viktigt att berätta hur ofta bilen hyrs ut och om man annonserar den till allmänheten. I regel omfattar en privatförsäkring inte skador som händer när fordonet är uthyrt och man riskerar därför att få en minskad ersättning eller ingen ersättning alls om något inträffar. Om hyresmannen av någon anledning inte återlämnar fordonet täcks inte heller skadan av stöldförsäkringsskyddet eftersom man frivilligt har lämnat ifrån sig både bil och nycklar. Därför är det viktigt att se legitimation, telefonnummer, adress och andra uppgifter på den person som hyr bilen.

Kontakta finansbolaget

Om man lånar pengar för att kunna investera i en husbil blir fordonet kreditspärrat vilket innebär att finansbolaget har fordonet som säkerhet för krediten. Hos de flesta finansbolag är därför andrahandsuthyrning inte tillåten och om det kommer fram att husbilen har hyrts ut riskerar man att krediten omedelbart sägs upp. Kontakta därför finansbolaget och få godkänt att fordonet hyrs ut. Var även noggrann med att informera om omfattningen, vilken typ av försäkring som finns och om den omfattar uthyrning. De flesta finansbolag har samma regler och i de allmänna villkoren finns det angivet att uthyrning av fordonet inte är tillåtet.

Yrkesmässig uthyrning

För att hyra ut fordonet yrkesmässigt krävs tillstånd av Transportstyrelsen enligt lag om biluthyrning SFS 1998:492. Bilen ska vara registrerad som uthyrningsbil och kontrollbesiktigas varje år.

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här