Båtmotorstölder under 2013

29 januari 2014

Under 2013 stals 2678 båtmotorer. Flest motorer stals i de kustbelägna länen Stockholm, Västra Götaland, Södermanland, Östergötland och Skåne. Dock syns en ökning av stölderna i inlandet. Detta visar statistik från Brottsförebyggande rådet (BRÅ).


Statistik från BRÅ
.

Antalet båtmotorstölder är nästan oförändrat under 2013 jämfört med tidigare år. Dock är antalet stölder fortfarande högt.

- Det är relativt enkelt att stjäla en båtmotor här eftersom båtarna ofta ligger obevakade i vattnet. På så vis kan tjuvarna arbeta ostört, säger utredare Carina Birking på Larmtjänst.

De län som har flest antal båtmotorstölder är Stockholm och Västra Götaland. I Stockholms län stals det under 2013 713 båtmotorer, vilket är en ökning jämfört med 2012 då det stals 635 motorer. Statistiken för Västra Götaland visar också på en viss ökning under 2013. Då stals det 617 båtmotorer vilket kan jämföras med 536 motorer under 2012. Andra län med ett högt antal båtmotorstölder är Södermanland, Östergötland och Skåne.

Statistik från BRÅ.

En trend för 2013 är att stölderna i inlandet, främst insjöar, har ökat. En ökning syns exempelvis i Dalarnas län, Värmlands län och Jönköpings län. En annan trend är att antalet stölder av stora motorer, omkring 200-250 hk, har minskat.

- Under 2013 stals det istället fler mindre motorer. Dessa motorer har omkring 50-60 hk, säger Carina Birking.

För att minska antalet båtmotorstölder har man i början av 2013 startat upp en båtsamverkansgrupp där Polisen i Västra Götaland, Larmtjänst och försäkringbolagen ingår. Ett led i arbetet har varit att involvera allmänheten genom att införa båtsamverkan på båtklubbar. Arbetet har gett resultat och man kan se att stölderna har minskat på de klubbar som infört båtsamverkan. Dock har stölderna förflyttat sig till andra ställen där man inte har båtsamverkan.

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här