Samverkansprojekt mot inbrott och stölder

12 februari 2014

Nu satsar polisen i Stockholms län på att stärka det brottsförebyggande arbetet genom på försök introducera MärkDNA till privatpersoner. Larmtjänst ingår i projektet som representant från försäkringsbolagen.

MärkDNA är en ny stöldskyddsmärkning som bara syns om det belyses med UV-ljus. Genom att introducera MärkDNA till privatpersoner hoppas man kunna minska bostadsinbrotten och stölder av fordon. Tre särskilt utsatta bostadsområden, Danderyd, Lidingö och Tyresö kommer erbjudas att märka sina tillhörigheter och fordon med den nya stöldmärkningen.

Projektet är ett samverkansprojekt där ett flertal aktörer ingår. Larmtjänst kommer representera försäkringbolagen och har redan tillgång till en av märkföretagens databaser. Inom kort beräknar man ha tillgång till fler. På så sätt kan Larmtjänst fungera som ett nav för information om märkt stöldgods.

- Genom att ha tillgång till databaserna kan vi göra sökningar på anträffat gods som är märkt med MärkDNA, säger utredare Bosse Andersson på Larmtjänst.

MärkDNA är relativt nytt i Sverige men har funnits i Storbritannien sedan 15 år tillbaka och fungerat mycket framgångsrikt. Märkningssättet innebär att man skapar ett DNA-nummer som sedan knyts till en kund.

- Märkningen innehåller även micropunkter och vid anträffande av stulet gods kan märkningen detekteras genom UV-belysning och identifieras genom det unika numret på micropunkterna, säger Bosse Andersson.

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här