Satsningar mot metallstölder ger resultat

17 mars 2014

Stölder av metaller har minskat de senaste två åren visar en ny rapport framtagen av Polisen. Införandet av omvänd moms och ökad användning av märk-DNA har sannolikt bidragit till att brottsligheten minskat.

metallstölder

I början av mars kallade Polisen i Örebro till möte om metallstölder där Larmtjänst deltog tillsammans med bl.a. metallåtervinningsbranschen, elbolag och Trafikverket. Vid mötet redovisades en rapport som nyligen tagits fram över metallstölder där det framgår att brottsligheten minskat något de senaste två åren. Exempelvis har man inte haft några stölder av metaller som varit märkta med märk-DNA.

- Om metallen är märkt med märk-DNA brukar detta skyltas vid platsen, något som kan ha en avskräckande effekt för tjuvarna, säger utredare Bosse Andersson på Larmtjänst.

Den lagändring om omvänd skattskyldighet för försäljning av järn och metallskrot som trädde i kraft i januari 2013 kan också ha bidragit till att brottsligheten minskat.

Vad som dock har varit ett stort problem för bilskrotar de senaste åren är stölder av katalysatorer. I och med att bilförsäljningen förväntas öka de kommande åren, vilket även ökar produktionen av katalysatorer, befarar man nu att dessa stölder kan komma att gå upp.

Larmtjänst arbetar aktivt med larmkedjor för metallstölder och larmade förra året 59 stölder, ett skrotvärde på ca 22 miljoner kronor. Dock är det många stölder som inte kommer till Larmtjänst kännedom och enligt Polisens statistik anmäldes det 880 metallstölder under 2013.

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här