Temadag om samverkan mellan näringsliv och myndigheter

02 december 2014

Torsdagen den 27 november deltog Larmtjänst vid Framtidsdagen. Under dagen träffades politiker och näringsliv för att diskutera hur man kan öka förståelsen för varandras ståndpunkter och skapa utveckling tillsammans.

”Branschen vs lagstiftarna- hur ökar vi förståelsen för varandras ståndpunkter och hur skapar vi utveckling tillsammans” var temat för Framtidsdagen 2014 som arrangerades av Stöldskyddsföreningen och Svensk Brand- och Säkerhetscertifiering.

Mats Galvenius, vd Larmtjänst, pratade om vikten av samverkan mellan myndigheter och näringsliv för att bekämpa kriminella nätverk. Han menade att polisen måste bli bättre på att inhämta information från försäkringsbranschen om stöld- och bedrägeritrender som kan vara till hjälp vid brottsbekämpning. På samma sätt behöver även försäkringsbranschen information från polisen.  

-  Idag sitter alla med var sin pusselbit, men ingen kan lägga hela pusslet, sa Mats Galvenius.

Mats Galvenius betonade även problemet med att många polisanmälda försäkringsbedrägerier läggs ner. För att utreda varför försäkringsbedrägerier som polisanmälts inte går vidare, trots väl styrkta ärenden, har försäkringsbranschen tillsammans med Brå påbörjat en selektionsstudie. Studien ska sedan bli en rapport som kommer publiceras under 2015.

Även Björn Eriksson, ordf. Säkerhetsbranschen, var på plats och höll med om att samverkan mellan näringslivet och myndigheter måste bli bättre. Han betonade framförallt samarbetet mellan polisen och säkerhetsbranschen där det är viktigt att hitta olika samverkansformer.

Jerzy Sarnecki, professor vid Stockholms Universitet, pratade om fördelning av uppgifter mellan den offentliga och den privata sektorn i ett föränderligt samhälle. Han menade att det är måste finnas en genomtänkt strategi om vilken roll de olika parterna ska ha. Hur ska samarbetet se ut och var går gränsen i detta samarbete?

Beatrice Ask, ordf. justitieutskottet, var också på plats och bad de olika representanterna från näringslivet att vara kreativa och konkreta med sina förslag på förbättringar. Hon betonade sedan vikten i att detta ska förmedlas på ett korrekt sätt till lagstiftarna för att möjliggöra eventuella åtgärder.

Ytterligare talare vid Framtidsdagen var Elin Lundgren (riksdagsledamot justitieutskottet), Anders Hall (chef för polisenheten vid RPS), Karl-Fredrik Björklund (advokatfirman Carler) och Per Geijer (säkerhetschef Svensk Handel).

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här