215 maskiner och traktorer stulna i år

27 oktober 2015

I år har det efterlysts 215 entreprenadmaskiner och traktorer. Främst stjäl man traktorer och framförallt av fabrikatet John Deere. Det visar den senaste kvartalsstatistiken från Larmtjänst.

Mellan den 1 januari och 30 september i år har det stulits 215 entreprenadmaskiner och traktorer. Detta är en minskning jämfört med samma period 2014 då det stals 247 entreprenadmaskiner och traktorer.

- Entreprenadmaskiner och traktorer följer samma trend som personbilar där stölderna också minskat i år. Däremot ser vi en markant ökning av stölder av specifika fabrikat eller maskintyper, säger utredare Göran Trangius på Larmtjänst.

Under perioden har man stulit 109 traktorer varav 29 är John Deere jordbrukstraktorer. Majoriteten av stölderna har ägt rum under hösten och bara i september månad efterlystes 12 traktorer. Traktorerna är av större värde och har stulits både från återförsäljare och från gårdar. Under samma period 2014 efterlystses 9 John Deere traktorer.

Stulna john deereDiagrammet ovan visar antalet efterlysta John Deere maskiner under perioden jan-sep . 

De maskintyper som har varit mest stöldbegärliga under året är bandburna grävmaskiner, hjullastare och kompaktlastare.Vi ser även en ökning av teleskoplastare jämfört med samma period förra året.

- Stölderna av denna typ av maskin ökar i även i övriga Europa, säger Göran Trangius.

Entreprenadmaskiner och traktorer har en hög andel gods som inte återfinns. I år har enbart 30 procent av det som försvunnit återfunnits. Det kan förklaras med att stöldgodset fraktas utomlands samtidigt som mycket är oregistrerat och svårt att spåra.

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här