Färre polisanmälda båtmotorstölder

08 juli 2015

Under 2015 har det polisanmälts 827 stulna båtmotorer i Sverige. Detta är en minskning jämfört med samma period förra året då det polisanmäldes 1001 motorer. Det visar den senaste båtmotorstatistiken.

Diagrammet visar antalet polisanmälda båtmotorstölder under första kvartalet 2015 och 2014 fördelat på polisområde.

I år har det polisanmälts stulna 827 båtmotorer, en minskning med 174 motorer jämfört med samma period 2014 då det polisanmäldes 1001 båtmotorer.

- Stor del av de polisanmälda motorerna är mellanmotorer, d.v.s. motorer med 40- 80 hk, säger utredare Carina Birking på Larmtjänst.

I region Stockholm har det polisanmälts 281 stulna motorer vilket är 39 färre än samma period 2014. I region Väst har det polisanmält 183 motorer, 43 färre än samma period 2014.

En bidragande orsak till minskning är Båtsamverkan, en brottsförebyggande åtgärd med samma koncept som Grannsamverkan.

- Idag är ca 110 klubbar anslutna till Båtsamverkan och vi ser att stölderna minskat markant på de klubbar som anslutit sig, säger Carina Birking.

Båtsamverkan har en Facebooksida som allt fler personer använder sig av. Där publicerar Polisen information om stölder, söker ägare till återfunnet stöldgods samt varnar om något område har varit extra stöldutsatt. I helgen hittade Polisen en stulen Uttern S64 på Tjörn samt som en person kunde gripas tack vare ett tips som inkom från en person som kände igen den stulna båten från Facebooksidan. Nyligen publicerades även information om två återfunna båtmotorer där Polisen genom Facebooksidan sökte ägarna. En av båtägarna blev uppringd av en äldre dam som berättade att hennes barnbarn läst på sidan att man hittat stulna motorer i närområdet och att den ena såg ut att tillhöra mannens båt.

-  Mannen åkte för att kontrollera sin båt och kunde konstatera att motorn var borta, säger Thomas Andersson regional samordnare för Båtsamverkan i Region Väst.

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här