Fler efterlysningar av tyngre lastbilar

20 maj 2015

Under året har 76 större lastbilar, med kapacitet att dra tung och dyrbar last, blivit efterlysta. Detta är en ökning jämfört med samma period 2014 då det efterlystes 37 liknande lastbilar.

Fram till den 19 maj har det efterlysts 76 lastbilar, med en tjänstevikt på minst 7 ton, i Sverige. 28 bilar härrör från en bedrägerihärva men även om man räknar bort dessa bilar är ökningen fortfarande stor jämfört med samma period förra året.

Lastbilarna har kapacitet att dra en tyngre last vilket innebär att det totala värdet på ekipaget ofta är högt. Trots att bilarna har ett högt värde finns det idag inte något krav om elektroniskt stöldskydd vilket kan förenkla för tjuven.

Redan i maj har 11 större lastbilar efterlysts och den senaste stölden inträffade mellan den 15- 17 maj då man stal en mörkblå Scania R580 6X2 med en treaxlad vit trailer Ekeri J3-G i Karlstad. Hela ekipaget uppskattas vara värt 2,5 miljoner kronor. Några dagar innan dess inträffade en stöld i Borås där man stal en Scania P280 4X2 värde 1 miljon kronor.

- Den här typen av stölder är organiserade och inte utförda av några tillfällighetstjuvar. Godset försvinner ofta utomlands, säger utredare Mats Carlsson på Larmtjänst.

Stölderna är koncentrerade till ett område som sträcker sig från Värmland, ner i Västra Götaland och in till Jönköping i Småland.

Se lista med efterlysta lastbilar här>>>

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här