Ökad möjlighet till kameraövervakning kan ha brottsförebyggande effekt

03 december 2015

Regeringen har tillsatt en utredning som rör möjligheterna till kameraövervakning. Larmtjänst är positiv till lättnader för kameraövervakning och anser att ökad kameraövervakning på vissa platser kan ha ett brottsförebyggande syfte.

Regeringen vill att platser som är särskilt brottsutsatta eller har en generell hotbild ska kunna kameraövervakas. Man har därför tillsatt en utredning som rör möjligheterna att kameraövervaka. Utredningen ska bl.a. undersöka hur den nuvarande kameraövervakningslagen förhåller sig till användning av ny teknik, exempelvis kamerautrustade drönare. Syftet med utredningen är att "säkerställa att kameraövervakning kan användas där det behövs för att bekämpa brott och samtidigt garantera ett starkt skydd för den personliga integriteten".

Det finns idag platser och byggnader som har en generell hotbild mot sig. Kameraövervakning kan där utgöra en del i skyddet och man behöver därför säkerställa att det inte finns onödiga hinder för en sådan användning av tekniken.

Larmtjänst är positiv till lättnader för kameraövervakning och anser att företag och butiker bör ges ökade möjligheter att sätta upp kameraövervakning utanför entréer till verksamheten. Detta verkar preventivt mot både rån och överfall.

- Sedan har det även brottsuppklarande effekter för Polisen, säger Per Norström på Larmtjänst. 

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här