Paneldebatt om stölder på landsbygden

24 september 2015

Under måndagskvällen den 21 september var Larmtjänst inbjuden att delta i en paneldebatt tillsammans med politiker, åklagare och polis för att diskutera stölder på landsbygden.

Arrangörerna för mötet som ägde rum under måndagskvällen i Ljungby var Facebookgruppen Trygga vår landsbygd och omkring 200 personer hade samlats för att diskutera stölder på landsbygden. Larmtjänst var inbjuden för att sitta i panelen tillsammans med inrikesministern Anders Ygeman (S), regionpolischefen Annika Stenberg, chefsåklagare Carl-Gustav Fridolfsson, Johan Hedin (C) och Emma Nohrén (Mp).

Larmtjänst framhävde vikten i att ha koll på maskinens eller traktorns identitet, så som serienummer, för att polisen ska kunna efterlysta den i Schengensystemet vid stöld.

- Maskinerna bör även registreras i Vägtrafiksregistret med registreringsnummer för att säkerställa identiteten samtidigt som det även gör det enklare för polisen att efterlysa, säger utredare Göran Trangius på Larmtjänst.

Utförselkontroller, att kontrollera gods som lämnar Sverige, är ytterligare en åtgärd som man vet har positiva effekter. Exempel på detta är operationerna  Gunder och Gunvor.

Vid mötet betonade Larmtjänst även att ägarna till maskinerna och traktorerna har ett visst ansvar att göra det svårare för tjuvarna. Exempelvis ska man låsa traktorerna och maskinhallarna, inte lämna kvar några nycklar och undvika att parkera ute på fältet. Man kan även ta kontakt med sitt försäkringsbolag och se vad de kan hjälpa till med.

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här