4004 efterlysta personbilar under första halvåret

04 juli 2016

I år har det efterlysts 4004 personbilar varav 968, 24 procent, fortfarande är borta. Antalet efterlysningar är totalt sett färre i Sverige jämfört med samma period 2015 men vissa modeller och biltyper, exempelvis husbilar, har varit extra stöldutsatta under våren och haft en ökning av stölder. Detta visar statistik från Larmtjänst.

Diagrammet visar antalet efterlysta personbilar under 2016.

I år har det efterlysts 4004 personbilar vilket kan jämföras med samma period förra året då 4251 personbilar efterlystes. 24 procent av de 4004 efterlysta bilarna är fortfarande borta.

Under våren har Larmtjänst noterat en stöldvåg av husbilar, samtliga byggda på Fiatchassi. Under året har 32 husbilar efterlyst varav enbart 3 bilar har återfunnits. Majoriteten av stölderna har skett från återförsäljare och på ett liknande stöldsätt. Man misstänker att organiserade ligor ligger bakom stölderna.

Även Range Rover bilar med årsmodell 2005 eller nyare har ett högt antal efterlysta bilar. I år har 28 bilar efterlyst, vilket kan jämföras med 2015 då 32 bilar totalt efterlystes under hela året.

Toyota bilar, med årsmodell 2008 eller nyare, är ytterligare ett fabrikat där efterlysningarna ökat. Larmtjänst har exempelvis sett en ökning av efterlysningarna av modellen Hi-Lux (lastbilsregistrerad). Under året har 18 Hi-Lux bilar efterlysts varav enbart 1 har återfunnits. Larmtjänst har även noterat en ökning av liknande modeller som Nissan Navara. Under året har 30 bilar med årsmodell 2006 eller nyare efterlysts vilket kan jämföras med samma period förra året då 13 bilar efterlystes.

BMW X-bilar är istället en modell där stölderna gått ner. Stölderna av dessa bilar började redan sjunka under 2015 och trenden har fortsatt i samma riktning. Endast 16 bilar har efterlyst, dock är antalet bilar som hittats lågt. 10 bilar är fortfarande borta.

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här