Båtmotorstölderna fortsätter minska

15 februari 2016

Under 2015 polisanmäldes 2310 stulna båtmotorer, vilket är 224 färre än förra året. I Västra Götaland och Halland, där man jobbar aktivt med Båtsamverkan, har stölderna minskat med 12 procent. Det visar den senaste statistiken från Brottsförebyggande rådet.

Båtmotorstölder statistikDiagrammet visar antalet polisanmälda stulna båtmotorer. Källa: Brottsförebyggande rådet.

Båtmotorstölderna minskar i landet och en förklaring till minskningen är bl.a. det brottsförebyggande arbetet med Båtsamverkan. I polisregion väst, som består av Västra Götaland och Halland, minskade stölderna med 72 motorer jämfört med året innan.

- Västra Götaland och Halland är två regioner där man arbetar aktivt med Båtsamverkan. Där finns över 130 anslutna båtklubbar, säger utredare Carina Birking på Larmtjänst.

Båtsamverkan är ett projekt som drogs i gång för 3 år sedan av polisen i väst tilsammans med Larmtjänst och försäkringsbolagen, för att minska antalet båtmotorstölder. Båtsamverkan innebär bl.a. att  båtägarna tillsammans ser om varandras båtar och är uppmärksamma på vilka som rör sig i området.

Även i polisregion mitt, som består av Gävleborg, Uppsala och Västmanland, har stölderna minskat markant. Under 2015 polisanmäldes 135 stulna motorer vilket kan jämföras med 243 motorer under 2014. Framförallt hade Hudiksvall och Sundsvall många stölder under 2014 och man drog därför igång med Båtsamverkan även i den regionen.

Flest båtmotorstölder har polisanmälts i polisregion Stockholm, 652 stölder. I regionen har stölderna minskat med 7 motorer jämfört med året innan.

- Men förhoppningsvis kommer även den här siffran minska mer framöver eftersom man just  nu är i uppstarten för Båtsamverkan i Stockholmsregionen, säger Carina Birking.

Fortfarande återfinns enbart ett fåtal av de stulna motorer och majoriteten fraktas utomland. Under 2015 har Larmtjänst ändå sett en ökning av motorer som hittats utomlands, främst i Baltikum, som kunnat återföras till sina ägare i Sverige.

Polisregion
Båtmotorstölder
Region Nord
Region Mitt
Region Stockholm
Region Öst
Region Väst
Region Syd
Region Bergslagen
177
135
652
311
528
304
203

 

Tabellen visar antalet polisanmälda båtmotorstölder fördelat på polisregion.

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här