Enbart hälften av de efterlysta motorcyklarna hittas

16 mars 2016

Under 2015 efterlystes 1825 motorcyklar. Av dessa återfanns enbart hälften. Ofta plockas de ner i smådelar och blir därmed svåra att identifiera.

Av de 1825 motorcyklarna som efterlystes under 2015, var det vid årets slut enbart 51 procent som hade återfunnits. Antalet ej återfunna motorcyklar brukar ligga högt eftersom man ofta plockar ner cyklarna i smådelar vilket gör dem svåra att identifiera. Även mopeder ligger högt i andelen som inte återfinns. För mopeder är det även vanligt att man plockar bort registreringskyltarna vilket minskar möjligheten för återfinnande.

I år har det efterlysts 119 motorcyklar och flest efterlysningar kommer från storstadsområdena Stockholm, Västra Götaland och Skåne.

Nu när våren börjar breda ut sig i Sverige är det många motorcyklar som plockas fram och kommer ut på våra gator. Det innebär tyvärr även att det finns fler motorcyklar att stjäla för tjuven. Därför bör man tänka på att:

  • Ha ett bra lås!
  • Lås fast den. Låsbyglar och kättingar ska fästas runt ramen och runt fasta föremål som lyktstolpar, cykelställ eller liknande.
  • Kan du inte låsa fast den på platsen skall du sätta låset i det hjul som är tyngst att lyfta. Det ska inte vara lätt att lyfta ett hjul och gå iväg med hojen. Har du ett lås i varje hjul sjunker stöldrisken något.
  • Upplysta och folktäta platser är självklart bättre än mörka och öde.
  • Lämna inte hjälm och handskar på hojen även om du bara går och fikar- de är också stöldbegärliga!
Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här