Fortsatt minskning av antalet efterlysta bilar

18 oktober 2016

Under året har det efterlysts 6172 personbilar. Detta är en minskning jämfört med samma period 2015 då det efterlystes 6788 bilar. Det visare den senaste kvartalsstatistiken från Larmtjänst.

Antalet efterlysta personbilar minskar i Sverige, en trend som pågått sedan det elektroniska stöldskyddet infördes i slutet av 1990- talet. Mellan den 1 januari och 30 september har det efterlysts 6172 personbilar i Sverige, en minskning med 616 bilar jämfört med samma period förra året.

efterlysta bilar fördelat på året 
Bilden visar antalet efterlysta bilar fördelat på året. 

Av de efterlysta bilarna är 1137 st, 18 procent, av årsmodell 2011 eller nyare. Av de bilar som efterlysts under de tre första kvartalen är 21 procent fortfarande borta.

Under våren såg Larmtjänst en uppgång av stölder av husbilar, dessa stölder har avtagit efter sommaren. Under våren ökade även antalet efterlysningarna av Toyota Hi-Lux och Nissan Navara (lastbilsregistrerade). Även efterlysningarna av dessa modeller har gått ner och sedan maj månad har enbart en sådan bil efterlysts.

Samtidigt som antalet efterlysta bilar minskar har antalet stulna reservdelar ökat under året. Under hösten har man i Skåne sett att man stjäl bilar för att komma åt bildelarna. Bilarna har därefter lämnats "slaktade", d.v.s. bestulna på exempelvis navigationssystem, airbags och strålkastare.

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här