Ökning av båtmotorstölder under kvartal ett

19 april 2016

Under första kvartalet har 314 stulna båtmotorer polisanmälts vilket är en ökning jämfört med samma period 2015 då 219 stulna motorer polisanmäldes. Ökningen är störst i polisregionerna Syd, Öst och Stockholm. Det visar siffror från Brottsförebyggande rådet.

Flest stölder kommer från polisregion Stockholm som har 134 polisanmälda båtmotorstölder. Detta är en ökning med 44 motorer jämfört med samma period 2015. Ökningen är även tydlig i polisregion Syd och Öst. I region Syd har 43 stulna motorer polisanmälts vilket kan jämföras med 17 under 2015 och i Öst har 47 stulna motorer polisanmälts vilket kan jämföras med 24 motorer under 2015.

I polisregion Väst har 57 stulna båtmotorer polisanmälts, vilket är några färre än året innan. I regionen arbetar man sedan 2013 aktivt med Båtsamverkan och stölderna har sedan dess minskat för varje år.

Båtmotorstölder statistikKälla: Brottsförebyggande rådet.

För att skydda sig mot stölderna rekommenderar Larmtjänst att engagera båtklubben i Båtsamverkan. Spårsändare och märkning av båt och motor är också att rekommendera samtidigt som man ska vara vaksam över vilka som rör sig i området.

- Ytterligare tips är att skriva ner båtens skrov- och motornummer så att godset blir lättare att identifiera vid eventuell stöld, säger utredare Carina Birking på Larmtjänst.

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här