Ökning av stölder av MC

14 juli 2016

Under första halvåret har 883 motorcyklar efterlysts vilket är 16 procent fler jämfört med samma period 2015. Detta visar statistik från Larmtjänst.

mc statistikDiagrammet visar halvårsstatistik över efterlysta motorcyklar fördelat på län.

I år har det efterlysts 883 motorcyklar, vilket är en ökning jämfört med samma period 2015 då det efterlystes 759 motorcyklar. Av de efterlysta motorcyklarna är 442, 50 procent, fortfarande borta.

- Antalet efterlysta motorcyklar som inte återfinns brukar tyvärr ligga högt. Detta kan förklaras med att motorcyklar ofta plockas ner i delar och därmed blir svåra att identifiera, säger Åsa Sönnerby på Larmtjänst.

Av de efterlysta motorcyklarna är 273, 31 procent, av årsmodell 2011 eller nyare. Honda och Yamaha har flest efterlysningar, 129 respektive 116,  vilket kan förklaras med att det är populära fabrikat i Sverige och utgör en stor andel av mc-beståndet.Under året har det även efterlysts 23 Harley-Davidson motorcyklar, vilket kan jämföras med samma period 2015 då det efterlystes 15 motorcyklar.

Flest stölder sker i storstadsområdena. I Stockholms län har 355 motorcyklar efterlysts, i Västra Götalands län 201 och i Skåne län 100.

Även antalet efterlysta mopeder har ökat under första halvåret 2016. I år har det efterlysts 1732 mopeder vilket kan jämföras med samma period 2015 då det efterlystes 1682 mopeder.

- Även mopeder har en hög andel som inte återfinns då man kan plocka bort registreringsskyltarna vilket minskar chansen att de återfinns, säger Åsa Sönnerby.

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här