Stölder av motorbåtar ökar

05 september 2016

Mellan januari och juli har det polisanmälts 624 motorbåtar, vilket är en ökning med 8 procent jämfört med förra året. Endast ett fåtal av båtarna kommer tillbaka.

BåtstölderStölderna av motorbåtar ökar. Mellan den 1 januari och 31 juli har det polisanmälts 624 motorbåtar, vilket kan jämföras med samma period förra året då det polisanmäldes 579 båtar. Det visar statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå). Störst var ökningen under april och maj månad.

- På försommaren brukar vi kunna se en uppgång av båt och båtmotorstölder. Båtarna sjösätts men står obevakade under veckodagarna, säger Carina Birking på Larmtjänst.

Under dessa två månader ökade stölderna med nästan 40 procent jämfört med samma period förra året. Störst var ökningen i polisregionerna Stockholm, Syd och Öst.

Enbart ett fåtal av de stulna motorbåtarna hittas. I Larmtjänsts båtstöldsregister, som bygger på polisanmälningar och skadeanmälningar, är 75 procent av de registrerade båtarna under året fortfarande borta. Om en båt hittas sker detta oftast kort efter stölden och i närheten av stöldplatsen. Dock utan motor. Vart resten av de stulna båtarna försvinner är det svårt att svara på.

- Vi förstår att en del försvinner utomlands, men eftersom det är så få som faktiskt anträffas, både i och utanför Sverige, är det svårt att veta exakt vart båtarna tar vägen, säger Carina Birking.

September är en månad där båt- och båtmotorstölder generellt går upp igen. Folk är tillbaka efter semestern och använder inte båtarna lika mycket. Larmtjänst uppmanar därför båtägare att vara extra uppmärksamma på vilka som rör sig i området och att även bry sig om sin båtgranne.

- Gå gärna med i Båtsamverkan om man inte redan ha gjort det. Detta är ett koncept som vi har sett mycket positiva resultat ifrån, säger Carina Birking.

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här