Stöldgods som återförts till Sverige

21 september 2016

En stor del av det svenska stöldgodset hamnar utomlands och under första halvåret 2016 kunde Larmtjänst genom sitt internationella kontaktnät återföra 22 stulna fordon och 24 stulna båtmotorer till sina rätta ägare i Sverige.

gränsöverskridande brottslighetEn viktig del i Larmtjänsts verksamhet är det gränsöverskridandet arbetet. Genom upparbetade kontaktnät med företag och myndigheter utomlands är det möjligt för Larmtjänst att spåra och återföra svenskt stöldgods som hamnat utanför Sveriges gränser.

- En stor del av det svenska stöldgodset försvinner utomlands av internationella stöldligor. De genomför rena beställningsjobb för att sedan låta kurirer föra ut stöldgodset ur landet, säger utredare Per Norström på Larmtjänst.

Under första halvåret återförde Larmtjänst 22 stulna svenska fordon och 24 båtmotorer till sina rätta ägare i Sverige. Värdet på fordonen och båtmotorerna uppgick till 6,4 miljoner kronor. Detta är något färre jämfört med samma period förra året, vilket skulle kunna förklaras med ett flertal gripnaden under våren av personer som ingått i en stöldliga som fokuserat på maskiner och traktorer. I samband med gripandena har även den typ av stölder minskat under våren. 

Av de fordon som återförts till Sverige har 5 återförts från Tyskland. Från Litauen och Polen återfördes fyra fordon från respektive land.

- Vi har ytterligare ett femtontal säkerställda fordon i utlandet som vi nu arbetar med att få hem till Sverige, säger Per Norström.

Antalet efterlysta bilar har sjunkit sedan det elektroniska stöldskyddet infördes i slutet av 90-talet. Däremot har andelen bilar som inte återfinns ökat. Ofta rör det sig om dyrare bilar som försvinner utomlands. Annat gods som också ofta försvinner är maskiner, traktorer och båtmotorer.

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här