38 stulna båtmotorer hittade i Litauen

09 maj 2017

I början av maj kunde 38 stulna båtmotorer identifieras i Litauen tack vare bra samarbete mellan Larmtjänst, Sjöpolisen och polisen i Litauen. Majoritet av motorerna var stulna i Sverige.

stulna båtmotorer litauen

Bild från Sjöpolisen.

Mellan den 1-2 maj åkte representanter från Larmtjänst, Sjöpolisen i Stockholm och Suzuki över till Vilnius i Litauen för att hjälpa litauisk polis att identifiera 38 stulna båtmotorer. Två motorer visade sig vara stulna i England, en i Finland och resten i Sverige, majoriteten i Stockholmsområdet.

- De beslagtagna motorerna har stulits mellan december 2016 och mars 2017, säger utredare Carina Birking på Larmtjänst.

Ärendet startade i början av mars då ett spårsändarföretag i England fick signaler från en båtmotor i Litauen. Företaget kontaktade representanter i IAMI (International Association of Marine Investigators) och kom sedan i kontakt med Larmtjänst som kunde se att spårsändaren satt på en svenskstulen Yamaha motor. Larmtjänst tog kontakt med Sjöpolisen i Stockholm som kände till ärendet. Den 23 mars rör sig motorn och man kan se att gps positionerna ändrades. Interpol och NOA (Nationella Operativa Avdelningen) kontaktas och Litauisk polis kopplas in. Polisen i Litauen agerar efter kontakt med svensk Polis och kan därefter säkra en lastbil med 38 motorer.

- Många motorer saknade identitet och polisen i Litauen behövde hjälp att identifiera den stora mängden stöldgods som de precis beslagtagit, säger Carina Birking.

Representanter från Larmtjänst, Sjöpolisen i Stockholm och Suzuki åkte därför över till Vilnius och kunde identifiera majoriteten av godset. 12 motorer var Securmark märkta vilket underlättade identifieringen. Två motorer var stulna i England, en i Finland och resten i Sverige. 16 motorer var av 100 hk eller mer och stor del av godset var av nyare årsmodeller. Värdet på det stulna godset uppskattas till ca 3,5 miljoner kronor.

Nu återstår hemtagning av godset. Litauisk polis måste därmed ta beslut om att häva beslaget och överlämna det till svensk Polis.

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här