45 smash & grab kupper under första halvåret

29 juni 2017

Mellan den 1 januari och 29 juni har 45 smash & grab kupper ägt rum i Sverige. Flest kupper ägde rum i början av året. Detta visar den senaste kvartalsstatistik från Larmtjänst.

Sedan början av 2017 har Larmtjänst fört statistik över smash & grab kupper i landet eftersom det tidigare inte ha funnits någon nationell statistik över brottstypen.

- Vi vill kartlägga problematiken för att se var, när och hur smash & grab kupperna sker och äger rum, säger utredare Peter Sundman på Larmtjänst.

Under året har det inträffat 45 smash & grab kupper i landet. Flest kupper inträffade i början av året. I januari inträffade 10 kupper och i februari 11 kupper. Därefter har antalet smash & grab minskat.

- Minskningen kan bero på att man lyckats gripa ett tiotal personer som nu under våren även dömts till fängelse för grov stöld eller medhjälp till grov stöld, säger Peter Sundman.

Majoriteten av stölderna sker i Stockholmsområdet och under året har 26 kupper ägt rum runt om i Stockholm. I Västra Götaland har 8 kupper ägt rum och i Gävleborg har 6 kupper ägt rum.

- I Gävleborg har det främst varit mot matbutiker, säger Peter Sundman.

Vid mindre butiker använder man oftast personbilar för att ta sig in i butiken medan vid större affärer och lager är det hjullastare som används för att forcera väggen. Ofta är maskinerna stulna i närheten och stölden inträffar strax innan smash & grab kuppen.

Smash & grab kupperna innebär stora kostnader för försäkringsbolagen. Det är fasader som går sönder, maskiner och bilar som stjäls samt gods som försvinner. Vid vissa stölder, ofta de som sker på nätterna, använder man även fotanglar som kastas ut på vägarna vilket innebär skador på andra bilar.

- Vid en av smash & grab kupp fick ett 100- tal bilar punktering pga att man kastat ut fotanglar, säger Peter Sundman.

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här