Båtmotorstölderna under kvartal tre- samma nivåer som rekordåret 2017

12 oktober 2018

Under de två första kvartalen har det skett en minskning av antalet anmälda stölder av båtmotorer jämfört med 2017. Under kvartal tre är dock stölderna tillbaka i samma nivåer som året innan, det visar den senaste statistiken från Brottsförebyggande rådet (Brå).

Under 2018 har det polisanmälts 1941 båtmotorstölder, vilket är en minskning jämfört med samma period 2017. Minskningen har skett under de två första kvartalen medan stölderna i kvartal tre är på samma nivåer som året innan. Under kvartal tre har det inträffat 877 båtmotorstölder vilket kan jämföras med 879 anmälda båtmotorstölder under samma period 2017.

Diagrammet visar antalet polisanmälda båtmotorstölder under året. 

Polisregionerna Väst och Stockholm har tidigare varit mycket utsatta för stölderna, men i båda regionerna har stölderna minskat under alla tre kvartal i år. Däremot ser man en ökning av stölderna i region Syd och Bergslagen. I Syd har stölderna minskat under kvartal ett och två men ökat rejält under kvartal tre jämfört med 2017. I Bergslagen är ökningen i kvartal två och tre. Man kan även se en viss ökning i polisregion Nord.

- Vi ser fler ligor som opererar och de har spridit ut sig mer och mer i landet, säger utredare Carina Birking på Larmtjänst.

En förklaring till att stölderna minskat under året kan vara Båtsamverkan men även att båtägarna blivit mer medvetna om stöldriskerna och i allt större grad vidtar brottsförebyggande åtgärder.

Fortfarande är det mycket som försvinner ut ur landet. Larmtjänst uppskattar att ca 80 procent försvinner utanför våra gränser.

- Mycket går först till Litauen och Polen som är transitländer för detta stöldgods. Vi har sedan sett att det gått vidare till exempelvis Vitryssland, säger Carina.

Diagrammet visar båtmotorstölderna fördelade på polisregion. 

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här