9 av 10 anser att försäkringsbedrägeri är ett allvarligt brott

12 februari 2019

9 av 10 anser att försäkringsbedrägeri är ett allvarligt brott och nästan varannan kan tänka sig att anmäla en person som begått försäkringsbedrägeri. Det framgår i en Novusundersökning av allmänhetens attityder till försäkringsbedrägerier som gjordes under hösten 2018.

89 procent anser att försäkringsbedrägeri är ett allvarligt brott. Dock finns det skillnader i attityderna beroende på vilken åldersgrupp man tillhör. Åldersgruppen 50-64 år (93%) och 65-79 år (99%) anser i högre grad att försäkringsbedrägeri är ett allvarligt brott. Det finns även geografiska skillnader då boende i Stockholm svarar högre grad att det är allvarligt (93%).

hur allvarligt bedrägeri

Överdriva värdet

6 procent av de tillfrågade uppger att de kan tänka sig att medvetet överdriva värdet på det man försäkrat för att få ut mer pengar från försäkringsbolaget i samband med en skada. Män och åldersgruppen 30-49 år svarade i högre grad ja. Kvinnor och personer i åldersgruppen 65-79 år svarade i högre grad nej.

Av de tillfrågade svarade de allra flesta kan inte tänka sig att medvetet anmäla en skada som aldrig inträffat. Åldersgruppen 65-79 år anger fler nej (98%).

Anmäla en person som begått ett försäkringsbedrägeri

Nästan varannan person kan tänka sig att anmäla en person som begått ett försäkringsbedrägeri. Åldersgruppen 18-29 år svarar i högre grad ja (53%).

anmäla bedragare

Viktigt att försäkringsbolagen jobbar med utredningar

9 av 10 anser att det är viktigt att försäkringsbolagen jobbar med utredningar. Åldersgruppen 50-64 år (95%) och 65- 79 år (99%) anser i högre grad att det är viktigt att försäkringsbolagen jobbar med utredningar för att upptäcka och förhindra försäkringsbedrägerier. Boende i Stockholm svarar också i högre grad att det är viktigt (96%).

jobba mot försäkringsbedrägeri statistik novus

27 procent tror att det är en liten risk att åka fast om man begår ett försäkringsbedrägeri. Kvinnor tror i högre grad att det finns en risk att åka fast (24%). Män anger oftare att de tror det är en mindre risk att åka fast (34%).


Om undersökningen 

Undersökningen bygger på en attitydundersökning utförd av Novus under perioden 11- 17 oktober 2018. Undersökningen är genomförd på ett riksrepresentativt urval av personer i åldersgruppen 18-79 år. Totalt genomfördes 1086 intervjuer.

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här