Avslöjade bilbränder under 2018

22 februari 2019

Under 2018 har de svenska sakförsäkringsbolagen beslutat att inte betala ut ersättning för 186 bilbränder eftersom bränderna efter utredning har bedömts vara försök till försäkringsbedrägeri. Det visar statistik från Larmtjänst.

Varje år anmäls 6 000–7 000 bränder i personbilar till försäkringsbolagen. Bilbränder är kostsamma skador som årligen kostar försäkringsbranschen 150–200 miljoner kronor. Under 2017 genomförde försäkringsbranschen en kontrollaktivitet och extra resurser på att utreda om försäkringsbedrägerier är en vanlig orsak till bilbränder. När kontrollaktiviteten avslutades vid årsskiftet 2017-2018 bestämde sig branschen att fortsätta samla in data över de bilbränder som avböjs pga att de bedöms vara försök till försäkringsbedrägeri.

En stor andel av de misstänkta bedrägerierna inträffade i storstadsområdena: Stockholms län (43), Västra Götalands län (36) och Skåne län (24).

bilbränder 2018

Diagrammet visar antalet misstänkta bedrägerier fördelat på län 2018.

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här