} Larmtjänst
 

Brott och straffpåföljder!

12 november 2019

Stöldligorna dammsuger Sverige på bilar, båtmotorer, maskiner och annat dyrbart gods. Uppklarande procenten på dessa brott är låg men ibland grips faktiskt gärningsmännen och döms i våra domstolar. Trots att straffskalan är ändamålsenlig så tillämpar domstolarna ofta den lägre delen av straffskalan. Varför är det så?

Grov stöld har en straffskala på lägst sex månaders fängelse och högst 6 år. Oftast använder dock domstolarna den lägre delen av straffskalan. Varför är det så och vad behövs för att domstolarna ska kunna använda hela straffskalan?

Mats Galvenius, vd på Larmtjänst ger en bild av hur problemet med de internationella brottsnätverken ser ut. Marie Wallin, tidigare åklagare, förklarar i podden vad som behövs för att svensk domstol ska kunna ha möjlighet att döma gärningpersonerna för rätt brott och därmed till rätt påföljd, dvs brottslighetens allvar ska framgå och därmed leda till fängelsestraff. Hon går även igenom problematiken med att myndigheterna jobbar för mycket ”var för sig” istället för att samverka.   

Gäster: Marie Wallin, jurist och tidigare åklagare. Mats Galvenius, vd Larmtjänst.

 

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här