Fyrhjulingar- just nu attraktiva för tjuven!

15 augusti 2019

Just nu verkar fyrhjulingar vara attraktiva för tjuven. Under året har det efterlysts totalt 378 fyrhjulingar och redan under första halvan av augusti har 35 fyrhjulingar blivit efterlysta. Antalet fyrhjulingar som faktiskt hittas visar på dystra siffror och av de 378 efterlysta fyrhjulingarna är 78 procent fortfarande borta.

Mellan den 1 januari och 14 augusti 2019 har det efterlysts 378 fyrhjulingar i Sverige. Av dessa är 35 efterlysta under första halvan av augusti, vilket innebär omkring 2,5 fyrhjulingar om dagen.

- Vi har noterat att det just nu är en stöldvåg av fyrhjulingar i landet och under den senaste månaden har Dalarna varit extra drabbat av stölderna, säger utredare Mats Carlsson på Larmtjänst.

Av de 378 efterlysta fyrhjulingarna är majoriteten, 78 procent, fortfarande borta. Enbart 83 fyrhjulingar har anträffats.

- Mycket tyder på att det främst är internationella brottsnätverk som opererar men det finns även exempel på stölder där det varit inhemska tjuvar, säger Mats Carlsson.

De mest utsatta länen under året har varit Stockholm (66 efterlysningar), Västra Götaland (59 efterlysningar) och Dalarna (50 efterlysningar).

Av de efterlysta fyrhjulingarna är mer än hälften av nyare årsmodeller (2014 eller nyare). Värdet på en fyrhjuling av nyare årsmodell är strax över 100 000 kronor.

Vid ett flertal stölder har fyrhjulingarna stått på ensligt belägna gårdar och/eller varit omsorgsfull låsta/inlåsta. Trots det har stölderna skett. Larmtjänst tipsar därför om att:

  • Vara uppmärksam på de som rör sig i området.
  • Grannsamverkan!
  • Lås alltid maskinen även vid kortare stopp
  • Håll den låst även om den är inlåst i garage
  • Använd kätting och separat lås
  • Gör det så svårt som möjligt att ta maskinen från platsen. Parkera nära annat fordon.
  • DNA-märk
  • Larm
  • GPS-sändare
Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här