Kvartalsstatistik för personbilar

03 april 2019

Under första kvartalet 2019 har det efterlysts 1755 personbilar i Sverige, en minskning jämfört med samma period året innan. Trots den totala minskningen av avtalet efterlysningar finns det två fabrikat som sticker ut i statistiken då de varit extra utsatta för stölder under året.

Av de 1755 efterlysta personbilarna är 579 bilar, 33 procent, fortfarande är borta. Majoriteten av efterlysningarna kommer från storstadsområdena: Stockholms län (181), Västra Götalands län (73) och Skåne län (86).efterlysta personbilar 2019

Bilden visar antalet efterlysta personbilar för kvartal ett 2019 och helår för övriga angivna år. 

Under året har det varit en ökning av antalet efterlysningar av Toyotabilar. Antalet efterlysningar ökade redan under slutet av 2018. Under första kvartalet 2019 har 63 Toyotabilar med årsmodell 2010 eller nyare blivit efterlysta. Av dessa har 29 bilar anträffats. Anledningen till antalet efterlysningar skulle kunna förklaras med att Toyota är ett populärt fabrikat och det finns en efterfråga på dessa bilar ute i Europa. Efterlysningarna kommer främst från Skåne län.

- Det är internationella grupperingar som främst ligger bakom dessa stölder. Att stölderna sker i södra Sverige kan förklaras med en geografisk förankring, troligtvis har de ankarpersoner och eventuellt ankarplatser här, säger utredare Torbjörn Serrander på Larmtjänst.

Även Mazda CX-bilar har varit utsatta för stölder under första kvartalet. Under året har 10 Mazda CX bilar blivit efterlysta. Av dessa är inga bilar återfunna. Alla de 10 efterlysningarna kommer från Skåne län.

Under året har Larmtjänst även noterat att man ute i Europa försökt registrera stulna bilar med svenska registreringsskyltar och falska registreringsdokument. Detta har förekommit i bl.a. Spanien, Tyskland, Danmark och Belgien.

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här