Seminarium i Riksdagen om internationella stöldligor

12 juni 2019

Under onsdagsförmiddagen var Larmtjänst tillsammans med 12 andra organisationer inbjudna till Riksdagen för att hålla ett seminarium om internationella stöldligor.

Seminariet inleddes Edward Riedl, riksdagsledamot M, och Teres Lindberg, riksdagsledamot S, för att därefter lämna ordet till Mats Galvenius, vd Larmtjänst. Mats började sitt anförande med att berätta vad det är för saker som de internationella stöldligorna stjäl.

- De internationella stöldligorna riktar in sig på saker som är lätt att stjäla, är lätt att omsätta och som har högt värde, sa Mats Galvenius.

Exempel på detta är exklusiva bilar, båtmotorer, bildelar, smycken, entreprenadmaskiner och maskintillbehör. Värdet på det gods som är försäkrat och som försvinner utomlands  beräknas uppgå till 1250-1800 miljoner kronor.

Enligt Mats går det att göra något åt problemet och tog exemplet med stölder av bildelar som ökade rejält under 2016- 2017. Under 2017 gjorde polisen i Stockholm riktade insatser mot denna brottslighet vilket resulterat i att stölderna av bildelar nästan halverades under 2018. Under 2019 har dessa stölder fortsatt att minska. Dock ser man att stölder av annat gods istället ökar, exempelvis stölder av båtmotorer, motorcyklar, terrängfordon samt stölder från butik och byggarbetsplatser.

Mats avslutade sitt anförande med att ge förslag på åtgärder för att motverka de internationella stöldligorna.

- Övervakning vid gränserna är A och O och man behöver därför se över Tullens befogenheter att stoppa utförsel av stöldgods från Sverige, sa Mats.Internationella stöldligor risksdagen 2019 

T.v: Mats Galvenius, vd Larmtjänst. 

Andra åtgärder som Mats lyfte var:

  • Resurser och prioritet inom Polis och rättsväsende
  • Riktade insatser mot ankarplatser/ankarpersoner
  • Hela rättskedjan måste få en bättre förståelse för hur de organiserade brottsnätverken arbetar
  • Utnyttja hela straffskalan
  • Internationell samverkan
  • Kräv in skadestånd

Efter Mats fick Fredrik Van Kesbeck Andersson, sekreterare vid Trygghetskommissionen, ordet och presenterade slutsatserna av deras rapport som publicerades i början av året. Han berättade om hur systematiskt stöldligorna jobbar med beställare, utförare, ankarpersoner och ankarplatser samt illustrerade hur snabbt ligorna kan röra sig mellan länderna för att begå brott.

- Det är en omfattande logistik och personerna som begår dessa brott är professionella, sa Fredrik.

Fredrik lyfte även vikten i att rättskedjan måste förstå hur systematiskt dessa brottsnätverk arbetar för att kunna använda sig av hela straffskalan.

Internationella stöldligor Fredrik Andersson

T.V Fredrik Van Kesbeck Andersson.

Efter Fredrik presenterade Linda Staaf, chef på underrättelseenheten NOA, polisens lägesbild av de internationella stöldligorna. Hon konstaterade att stöldligorna ökar i omfattning i Sverige.

- Vi ser nu att man även börjat samarbeta med lokala kriminella nätverk, sa Linda.

Marie Wallin, tidigare Kammaråklagare, presenterade åklagar-/ processrätt-/ straffrättsperspektivet och tryckte även honom på vikten i att se systematiken i dessa brott för att kunna döma ”rätt”. Hon menade att det exempelvis krävs bättre samordning inom Polismyndigheten och Åklagarmyndigheten för att kunna göra en ordentlig kartläggning av brottsligheten.

Seminariet avslutades med frågestund från ledamöterna.

Internationella stöldligor riksdagen 2019

T:V: Marie Wallin, Linda Staaf, Mats Galvenius, Fredrik Van Kesbeck Andersson, Edward Riedl. 

Branschorganisationerna på plats var: BIL Sweden, LRF, Stöldskyddsföreningen, Sveriges Byggindustrier, Sweboat, Larmtjänst, Sveriges Åkeriföretag, Villaägarna, Svensk Handel, Motorbranschens Riksförbund, Svensk Försäkring, Maskinentreprenörerna, Biluthyrarna. 

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Registrera användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här. Efter lösenordsbytet loggas du in automatiskt.

Du kan även ringa in ditt tips på 020-325 325 Bifogade filer får max uppgå till 15MB. Du kan även klistra en länk till bilderna i tipsfältet