Stölder av bildelar

21 oktober 2019

Under de tre första kvartalen 2019 har antalet stölder av reservdelar minskat i landet jämfört med samma period 2018. Dock syns en viss ökning i september. Det visar den senaste kvartalsstatistiken från Larmtjänst.

Antalet stölder av bildelar började minska i landet under 2018 och under 2019 har trenden hållit i sig, i alla fall fram till augusti. I september syns dock viss ökning av antalet stölder.

Under de tre första kvartalen 2019 har 1190 stölder av bildelar inträffat vilket kan jämföras med 1793 stölder under samma period 2018. Under september månad 2019 syns dock en viss ökning av stölderna. Då har 171 stölder av bildelar inträffat vilket kan jämföras med 160 stölder under samma period 2018.

Flest stölder äger rum i storstadsområdena och under 2019 har 516 stölder inträffat i Stockholms län, 324 stölder i Skåne län och 138 stölder i Västra Götalands län.

BMW står för en mycket hög procent av de drabbade fabrikaten. Av de 1190 stölderna är 741 stölder (62 procent) från BMW bilar.

För att undvika stöld tänk på följande:

  • Parkera din bil i ett garage eller i en upplyst och öppen miljö.
  • Märk utsatta komponenter med märk-DNA och tydliggör detta på bilen. Detta kan ha en avskräckande effekt.
  • Använd larmsystem.

Om statistiken:

Statistiken är baserad på tre typer av bildelar som försäkringsbolagen valt ut på basis av erfarenhet av vilken typ av stölder som är vanligt förekommande och för vilka det finns god avsättning i större kvantiteter på den svarta marknaden

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här. Efter lösenordsbytet loggas du in automatiskt.