Vad händer när stulna objekt hittas i utlandet? Klonade bilar, demonterade bilar och skämt kött

03 november 2020

Bara någon enstaka procent av det stöldgods som förs utomlands kommer tillbaka igen. I Larmtjänstpodden berättar Per Norström, utredare på Larmtjänst, om hur försäkringsbranschen arbetar med att få hem stulet gods från utlandet.

per2.png

Per Norström, utredare Larmtjänst

Per Norström har arbetat med att ta hem gods från utlandet i närmare 25 år. Då, för 25 år sedan handlade det mycket om att skapa ett kontaktnät i Europa och framför allt i Polen och i Baltikum. Det var svårt att få information och samarbetet gick trögt. Över tid har kommunikationen mellan länder och olika myndigheter förbättrats, framför allt när SIS (Schengen Information System) kom på plats. Det är en långdragen byråkratisk process att få hem stulet gods men idag jobbar Larmtjänst med samarbetspartners i olika länder. Processen ser olika ut beroende på vilket land det gäller.

Det stjäls och förs ut stulet gods till ett värde av 1,5 miljarder per år. Hur mycket är det man hittar i utlandet och får hem igen?

─ När det gäller fordon ligger värdet på 20-25 miljoner som kommer tillbaka, per år. Men värdet på fordon kan variera stort och en enstaka entreprenadmaskin kan vara värd flera miljoner. När det gäller båtmotorer låg värdet på gods återfunnet i utlandet på cirka 5 miljoner kronor.

Processen för att få hem gods är väldigt lång och tidsödande. Är det värt det?

─ Absolut! Värdet på godset är ett incitament för att ta hem det och vi vill heller inte att det ska hamna i orätta händer, alltså hos de kriminella. Till exempel krockade bilar kan återanvändas av de kriminella för att bygga upp nya fordon och identiteten på bilen kan användas för att skapa klonade fordon. Så det är viktigt att vi får hem det som är vårt och får kontroll på godset.
Härom veckan fick vi hem tre BMW-bilar i molekyler. Dessa delar har vi på Larmtjänst sorterat och identifierat.

Här är några bilder från de tre BMW-bilarna som Larmtjänstanställda fick sortera och identifiera

20201019_100923.jpg

20201019_100927.jpg

20201019_100931.jpg

20201019_100939.jpg

I vilka länder hittas gods stulet i Sverige och vilka länder samarbetar Larmtjänst med?

─ Det är framför allt i Polen, Litauen, Rumänien och länder på Balkan där vi hittar svenskt stöldgods. 30-40% av de personbilar som återfinns befinner sig i just Polen medan entreprenadmaskiner framför allt hittas i Litauen. Men vi vet också att dessa länder inte alltid är slutdestination för stöldgodset. Mycket skeppas vidare längre österut eller till Afrika och Mellanöstern. Vi har till och med haft objekt som hittats i Kina.

Vad är det som gäller försäkringsmässigt när en bil hittas i utlandet?

─ Det styrs av vilken försäkring du har. Men har du en försäkring som täcker stöld då tar försäkringsbolaget hand om processen att ta hem det stulna fordonet. Efter 30 dagar ska du normalt få ersättning men om objektet återfinns innan dess har bolaget rätt att avvakta och ta hem fordonet. Försäkringsbolaget täcker alla kostnader kring hemtagandet och när bilen är hemma igen gås den igenom tekniskt och man gör eventuella reparationer – om det behövs.
Om försäkringstagaren redan fått ersättning när bilen hittas så tillhör den försäkringsbolaget. Försäkringsbolaget tar hem bilen och säljer den i Sverige, efter alla nödvändiga kontroller.

Lyssna på hela poddavsnittet med Per Norström som också berättar om klonade bilar och vad som händer om en långtradare med kött stjäls.

Podden finns där poddar finns; iTunes, Acast, Spotify.

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Registrera användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här. Efter lösenordsbytet loggas du in automatiskt.

Du kan även ringa in ditt tips på 020-325 325 Bifogade filer får max uppgå till 15MB. Du kan även klistra en länk till bilderna i tipsfältet