5516 stölder av katalysatorer

27 oktober 2022

Under de tre första kvartalen har det inträffat 5516 stölder av katalysatorer. Skadekostnaderna uppgår till ca 103 miljoner kronor. Det visar den senaste kvartalsstatistiken från Larmtjänst.

Mellan januari och september har det inträffat 5516 stölder av katalysatorer. Detta är en minskning jämfört med samma period 2021 då det inträffade 5870 stölder.

- Vi kan se en viss nedgång av antalet stölder av katalysatorer, dock ligger vi fortfarande på väldigt höga nivåer. Jämför vi exempelvis med samma period 2020 låg vi på omkring 1500 stölder, säger utredare Fredrik Lindstedt på Larmtjänst.

Skadekostnaderna under året uppgår till ca 103 miljoner kronor. I dessa kostnader ingår reparationen på verkstaden och kostnaden för komponenten.

Toyota är det överlägset mest utsatta märket och står för ca 46 procent av stölderna. Mest utsatt är deras Prius med årsmodell 2004-2010. Av alla utsatta Volvobilar tillverkades de flesta i spannet 1990-1999.

Flest stölder sker i polisregion Stockholm (40 procent) och polisregion Syd (30 procent).

Diagrammet visar antalet stölder av katalysatorer mellan 1 jan- 30 sep fördelar på polisregion. 

Om statistiken:

Genom ett samarbete med CAB Group AB har Larmtjänst fått tillgång till statistiska uppgifter ur kalkyleringssystemet CABAS. I det angivna systemet redovisas bland annat statistik från bilverkstäder rörande kalkylerade kostnader för arbete och bildelar i samband med bilreparationer. I CABAS registreras verkstadsorten. Däremot finns ingen information om stöldort. Stöldplatsort och verkstadsort behöver inte nödvändigtvis överensstämma.

 

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Registrera användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här. Efter lösenordsbytet loggas du in automatiskt.

Du kan även ringa in ditt tips på 020-325 325 Bifogade filer får max uppgå till 15MB. Du kan även klistra en länk till bilderna i tipsfältet