Antalet stölder av båtmotorer minskar

20 oktober 2022

Mellan den första januari och sista september i år har 945 stölder av båtmotorer polisanmälts. Detta är en minskning med 14 procent jämfört med samma period året innan. Det visar den senaste kvartalsstatistiken som Brottsförebyggande rådet (Brå) idag publicerar.

Antalet stölder av båtmotorer minskar i landet. Minskningen har ägt rum sedan 2017. Under 2022 har det polisanmälts 945 stölder av båtmotorer, ca 3,5 stölder per dag. Förra året stals det under samma period 1104 motorer vilket är 159 motorer färre jämfört med i år.

- Antalet stölder av båtmotorer ligger till och med lägre i år jämfört med samma period 2020 då Corona gjorde att länder stängde sina gränser och det var allt svårare att transportera stöldgods, säger utredare Viktor Eklöf på Larmtjänst.

Diagrammet visar antalet polisanmälda båtmotorstölder under de tre första kvartalen.

I polisregion Nord, Mitt och Öst ligger antalet stölder på ungefär samma nivå som förra året. I polisregion Stockholm, Väst och Bergslagen har stölderna minskat. I polisregion Syd finns en viss ökning under året jämfört med föregående år.

båtmotorstölder kvartal fyra

Diagrammet visar antalet polisanmälda båtmotorstölder under de tre första kvartalen fördelat på polisregion.

Dock är kostnaderna för båtmotorstölder höga. För att återställa en stöld av en motor med 300 hk ligger kostnaderna på drygt 500 000 kronor. För en båtmotor med ca 150 hk ligger kostnaderna på ca 200 000 kronor och för en motor med 50 hk ligger kostnaderna på ca 100 000 kronor.

- I dessa kostnader har vi räknat på hela återställandet, dvs från omhändertagandet och transporten till båtvarvet till arbetet med montering, nya delar och transport tillbaka till kunden, säger Viktor Eklöf.

För att minska risken för båtmotorstöld:

  • Starta upp Båtsamverkan i din båtklubb!
  • Stöldmärk din båt och båtmotor. Skriv upp skrov- och motornummer i båtkort.
  • Var observant på vilka som rör sig på din båtklubb
  • Använda spårsändare, men kom ihåg att kolla batterierna samt att den är aktiverad och att du som användare förstår hur den fungerar.
  • Fyll i lilla båtkortet! Finns på polisen.se och larmtjänst.se

 

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Registrera användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här. Efter lösenordsbytet loggas du in automatiskt.

Du kan även ringa in ditt tips på 020-325 325 Bifogade filer får max uppgå till 15MB. Du kan även klistra en länk till bilderna i tipsfältet