Halvårsstatistik efterlysta personbilar

10 september 2022

Under de två första kvartalen har det efterlysts 2984 personbilar i Sverige. Detta kan jämföras med samma period 2021 då det hade efterlysts 3205 bilar. Av de 2984 efterlysta bilarna är 814 bilar, 27 procent, fortfarande ej återfunna. Det visar senaste statistiken från Larmtjänst.

Antalet efterlysta personbilar har trendmässigt sjunkit sedan elektroniska startspärrar infördes i slutet av nittiotalet. Dock ökar för varje år andelen personbilar som inte blir återfunna. Stor del av dessa bilar kan antas försvinna utomlands.

-De internationella stöldligorna riktar in sig på nyare bilar som betingar högt värde och dessa förs utomlands vilken tyvärr minska chansen för anträffande, säger utredare Niclas Antonsson på Larmtjänst.

Under de två första kvartalen har 2984 bilar efterlysts. Av dessa är 27 procent, 814 bilar, fortfarande ej återfunna.

De fabrikat som har flest antal efterlysningar under året är Volvo, Volkswagen, Audi, Toyota och Mercedes Benz.

Flest efterlysningar av personbilar görs i polisregion Stockholm, Syd och Väst. Det mest efterlysta fabrikatet i polisregion Stockholm är Toyota. I polisregion Syd och polisregion Väst är det mest efterlysta fabrikatet Volvo.

- Vi har sedan en tid tillbaka sett en ökning av antalet efterlysta Toyota Prius-bilar vilket kan förklaras med att denna bilmodell varit mycket utsatt för stölder av katalysatorer. Dessa stölder sker till stor del i polisregion Stockholm, säger Niclas Antonsson.

Tabellen visar vilken polisregion som bilarna blivit efterlysta i. Bilar som saknar information om efterlysande region eller som blivit efterlysta utomlands finns inte med i tabellen.

Under året har även ovanligt många bilar av märket Lexus stulits. En majoritet av bilarna har stulits i Stockholmsområdet, där norra och nordvästra Stockholm är mest drabbat.

Tips på hur du minskar risken för bilstöld:

  • Kontrollera alltid att bilen är ordentligt låst innan du lämnar den.
  • Använd garage om du har det!
  • Ha belysning på garageuppfarten som tänds om någon är där.
  • Hantera din bilnyckel som en värdesak och förvara den inte precis innanför entrédörren.
  • Om du har keyless system- förvara din bilnyckel i en metallburk så inte signalen går därifrån. Kontrollera genom att ta med burken ut till bilen och försök öppna bilen. Förvara även din reservnyckel i en metallburk.
  • Använd larmsystem.
Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här. Efter lösenordsbytet loggas du in automatiskt.