Halvårsstatistik maskiner och traktorer 2022

11 augusti 2022

Mellan januari och juni i år har 58 entreprenadmaskiner/redskap och 31 traktorer efterlysts. Detta kan jämföras med samma period föregående år då det efterlystes 151 maskiner/redskap och 22 traktorer. Det visar den senaste statistiken från Larmtjänst.

Under det första halvåret har antalet efterlysta traktorer ökat. Under året har 31 traktorer efterlysts vilket kan jämföras med 22 efterlysta traktorer under samma period 2021.

- Majoriteten av traktorerna stjäls av internationella brottsnätverk och nu när coronarestriktionerna har släppts, gränserna är öppna och det är lättare att föra ut godset så kan vi se att stölderna av traktorer ökar, säger utredare Fredrik Lindstedt på Larmtjänst.

Av de 31 efterlysta traktorerna är 18 st, 58 procent, ej åter. Flest efterlysningar av traktorer har gjorts i polisregion Syd.

Diagrammet visar antalet efterlysningar fördelat på polisregion.

Statistiken visar däremot att antalet efterlysta maskiner/redskap har minskat jämfört med samma period 2021. Under året har 58 maskiner/redskap efterlysts vilket kan jämföras med 151 efterlysningar under samma period 2021.

- Vi vet att mörkertalet bland den här typen av gods är stort eftersom mycket är oregistrerat, så det kan vara mycket fler stölder av maskiner än vad statistiken visar, säger Fredrik Lindstedt.

Av de 58 efterlysta maskinerna är 46 st, 79 procent, ej åter. Flest efterlysningar av maskiner har gjorts i polisregion Stockholm.

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här. Efter lösenordsbytet loggas du in automatiskt.