Ökning av antalet efterlysta maskiner

08 december 2022

Under de senaste två månaderna har Larmtjänst noterat en ökning av antalet efterlysta entreprenadmaskiner. Larmtjänst uppmanar därför maskinägare att vara vaksamma och ha koll på sina maskiners identitet.

Sedan oktober månad har antalet efterlysta entreprenadmaskiner ökat kraftigt jämfört med samma period föregående år. Det gäller bland annat hjullastare och grävmaskiner.

- Det finns en stor efterfrågan av maskiner ute i Europa och vi ser nu att stölderna ökar, säger Fredrik Lindstedt, utredare på Larmtjänst.

Larmtjänst uppmanar därför maskinägare att vara vaksamma och framhäver vikten i att ha koll på sina maskiners identitet.

- Om ens maskin blivit stulen och man inte har koll på identiteten så är det nästintill omöjligt att få tillbaka maskinen. Skulle maskinen stoppas vid gränsen så måste polisen kunna identifiera den och finns inte korrekta siffror inlagda så är det omöjligt att veta att maskinen är efterlyst, säger Fredrik Lindstedt.

Att tänka på som maskinägare:

  • Ha koll på maskinens identitet. Fota av typskylten där serienummer anges.
  • Låt inte nycklarna sitta kvar när maskinen inte används.
  • Koppla på elektronisk startspärr om möjligt.
  • Använd spårutrustning- ökar chansen för anträffande.
  • Tänk på hur maskinen står parkerad. Parkera gärna på ett sätt som gör det svårare att stjäla, ställ exempelvis skopor och likande framför.
  • Bevakning och god belysning försvårar för tjuven.
Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Registrera användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här. Efter lösenordsbytet loggas du in automatiskt.

Du kan även ringa in ditt tips på 020-325 325 Bifogade filer får max uppgå till 15MB. Du kan även klistra en länk till bilderna i tipsfältet