Positiv trend för båtmotorstölder- stölderna minskar

25 maj 2022

Under perioden januari- april har 277 båtmotorer blivit stulna. Detta kan jämföras med samma period 2021 då det inträffade 317 stölder. Detta visar statistik från Brottsförebyggande rådet.

Stölderna av båtmotorer har under året minskat. Under perioden januari – april har man polisanmält 277 båtmotorstölder. Detta är en minskning med 13 procent jämfört med samma period 2021.

- Det är en positiv utveckling som vi ser. Kanske är båtägarna mer vaksamma och tänker mer brottsförebyggande. Att bli av med en motor nu är inte speciellt kul på grund av den komponentbrist som råder. Blir man av med sin motor kan det av den anledningen tyvärr bli svårt att hitta en ersättningsmotor, säger utredare Viktor Eklöf på Larmtjänst.

statistik båtmotor

Diagrammet visar antalet polisanmälda båtmotorstölder jan-apr under 2021 och 2022. 

Samtidigt som man ser att båtmotorstölderna minskar har det nyligen kommit tillbaka svenskstulna motorer från Rumänien. I början av maj kom 25 motorer tillbaka som stulits i Sverige under 2019 och som beslagtagits under 2020 i Rumänien.

För att minska risken för båtmotorstöld:

  • Starta upp Båtsamverkan i din båtklubb!
  • Stöldmärk din båt och båtmotor. Skriv upp skrov- och motornummer i båtkort.
  • Var observant på vilka som rör sig på din båtklubb
  • Använda spårsändare, men kom ihåg att kolla batterierna samt att den är aktiverad och att du som användare förstår hur den fungerar. 
  • Fyll i lilla båtkortet! Finns på polisen.se och larmtjänst.se
Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Registrera användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här. Efter lösenordsbytet loggas du in automatiskt.

Du kan även ringa in ditt tips på 020-325 325 Bifogade filer får max uppgå till 15MB. Du kan även klistra en länk till bilderna i tipsfältet