Stölder av stölder av airbags, navigationssystem och huvudstrålkastare fortsätter minska

01 november 2022

Under de tre första kvartalen har det inträffat 1237 stölder av airbags, navigationssystem och huvudstrålkastare, vilket kan jämföras med samma period 2021 då antalet stölder uppgick till 1519. Det visar den senaste kvartalsstatistiken från Larmtjänst.

Mellan den 1 januari och 30 september i år har 1237 stölder av airbags, navigationssystem och huvudstrålkastare inträffat. Detta är en minskning med 282 stölder, 19 procent, jämfört med samma period 2021.

Det mest utsatta fabrikatet är fortfarande BMW som har 66 procent av stölderna under perioden. Främst stjäl man navigationssystem och airbags från BMW-bilar medan man från exempelvis Volvo tar mestadels strålkastare.

Skadekostnaderna uppgår till ca 146 miljoner kronor. I dessa kostnader ingår reparationen på verkstaden och kostnaden för komponenterna.

Polisregion Stockholm (41 %) och Syd (30%) är mest drabbade av stölderna.

Diagrammet visar antalet stölder av airbags, navigationssystem och huvudstrålkastare under perioden 1 jan-30 sep 2022 fördelat på polisregion. 

 

Information om statistiken

Statistiken är baserad på tre typer av bildelar som försäkringsbolagen valt ut på basis av erfarenhet av vilken typ av stölder som är vanligt förekommande och för vilka det finns god avsättning i större kvantiteter på den svarta marknaden. Genom ett samarbete med CAB Group AB har Larmtjänst fått tillgång till statistiska uppgifter ur kalkyleringssystemet CABAS. I det angivna systemet redovisas bland annat statistik från bilverkstäder rörande kalkylerade kostnader för arbete och bildelar i samband med bilreparationer. I CABAS registreras verkstadsorten. Däremot finns ingen information om stöldort. Stöldplatsort och verkstadsort behöver inte nödvändigtvis överensstämma.

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Registrera användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här. Efter lösenordsbytet loggas du in automatiskt.

Du kan även ringa in ditt tips på 020-325 325 Bifogade filer får max uppgå till 15MB. Du kan även klistra en länk till bilderna i tipsfältet