Försökte få ut ersättning för operation utomlands

07 mars 2023

I november 2022 dömde Malmö tingsrätt en 46 årig man till villkorlig dom och skadestånd för försök till bedrägeri. Mannen försökte få ut skadeersättning från sitt försäkringsbolag för en näsoperation som gjorts utomlands.

Skadan på näsan skulle enligt mannen ha skett under en utomlandsvistelse 2018 när mannen spelade fotboll. Skadan var så pass allvarlig att mannen menade att det behövdes en akut operation av näsan. När han kom tillbaka till Sverige begärde han att försäkringsbolaget skulle ersätta honom med 20 000 kr.  

När försäkringsbolaget utredde skadan och pratade med läkaren som genomfört operationen så visade det sig att det inte alls rörde sig om någon akut näsoperation utan en tidsbokad operation. Operationen gjordes pga att försäkringstagaren led av andningsbesvär. Vid operationen genomfördes även kosmetisk justering av näsan.

Enligt tingsrätten står det klart att personen inte drabbats av akut sjukdom eller olycksfall på det sätt som han anmält till försäkringsbolaget. Enligt tingsrätten är det uppenbart att mannen i efterhand försökt få ersättning som han misstänkte att han inte hade rätt till om försäkringsbolaget fick vetskap om de verkliga förhållandena. Tingsrätten skriver även: ”Eftersom han försökt att få ersättning med hänvisning till oriktiga uppgifter och att han uppenbart förstod dessa uppgifters betydelse för möjligheten att få ersättning har han agerat med uppsåt. Åtalet är därmed styrkt och x döms för försök till bedrägeri.”

 

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här. Efter lösenordsbytet loggas du in automatiskt.