Stölder av navigationsenheter, airbags och strålkastare minskar

19 april 2023

Under första kvartalet har det anmälts 357 stölder av navigationsenheter, airbags och huvudstrålkastare. Detta kan jämföras med samma period 2022 då det anmäldes 549 stölder. Det visar den senaste statistiken från Larmtjänst.

Stölder av navigationsenheter, airbags och huvudstrålkastare minskar. Under första kvartalet anmäldes 357 stölder vilket kan jämföras med samma period förra året då det anmäldes 549 stölder. Vid ett stöldtillfälle kan flera komponenter stjälas och under perioden har totalt 145 navigationsenheter, 158 airbags och 116 huvudstrålkastare stulits.

BMW är det fabrikat som är mest drabbat av stölderna och utsattes för 57 procent av stölderna under första kvartalet. Statistiken visar på skillnader när det gäller vilken komponent som stjäls från respektive fabrikat. Exempelvis stjäl man främst navigationssystem och airbags från BMWbilar men strålkastare från Volvobilar.  

Stölderna sker främst i polisregion Stockholm (151) och Syd (133).

Skadekostnaderna under perioden uppgår till ca 35 miljoner kronor.

För att undvika stöld tänk på följande:

  • Parkera din bil i ett garage eller i en upplyst och öppen miljö.
  • Märkprodukter. Detta kan ha en avskräckande effekt.
  • Använd larmsystem.

Om statistiken:

Genom ett samarbete med CAB Group AB har Larmtjänst fått tillgång till statistiska uppgifter ur kalkyleringssystemet CABAS. I CABAS registreras verkstadsorten. Däremot finns ingen information om stöldort. Stöldplatsort och verkstadsort behöver inte nödvändigtvis överensstämma. Det bör noteras att statistiken endast omfattar stölder som omfattas av försäkring. Statistiken underskattar således det faktiska antalet stölder.

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här. Efter lösenordsbytet loggas du in automatiskt.