Svenska maskiner och bilar återfunna i Portugal

11 oktober 2023

I maj månad återfanns två svenska maskiner och en traktor i Portugal tack vare en dold GPS-sändare som satt i den ena maskinen. Maskinerna och traktorn var efterlysta i Sverige. I samband med beslaget kunde även tre svenska bilar återfinnas av portugisisk polis.

Under våren hyrde ett bedrägligt företag en grävmaskin, en hjullastare och en traktor från tre olika hyresföretag med förevändningen att om att de skulle användas på olika byggarbeten i Sverige. Maskinerna och traktorn fördes dock ut ur landet.

- Företaget som ägde grävmaskinen hörde av sig till Larmtjänst och berättade det fanns en dold gps-sändare i maskinen som gav ifrån sig signaler från Lissabon i Portugal, säger Per Norström på Larmtjänst som jobbar med utlandsrelaterade frågor.

Larmtjänst kontaktade både svensk och portugisisk polis. Polisen i Lissabon fick koordinaterna och åkte till platsen. Där fanns den efterlysta grävmaskinen men även den efterlysta hjullastaren och den efterlysta traktorn. Det framkom på platsen att de bägge maskinerna och traktorn skulle skeppas vidare till Afrika. Maskinerna och traktorn, som tillsammans var värda ca 2,2 miljoner kronor, beslagtogs.

I samband med beslaget kunde polisen i Lissabon senare ta ytterligare tre svenska bilar som försvunnit genom kreditbedrägerier. Utredningen i Portugal pågår fortfarande.

- Vi hoppas att beslaget snart hävs, så vi kan börja planera hemtransport av maskinerna, säger Per Norström. 

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Registrera användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här. Efter lösenordsbytet loggas du in automatiskt.

Du kan även ringa in ditt tips på 020-325 325 Bifogade filer får max uppgå till 15MB. Du kan även klistra en länk till bilderna i tipsfältet