Transport- och dieselstölder första kvartalet

14 april 2023

Under första kvartalet har det polisanmälts 208 transportstölder och 763 dieselstölder. Det visar statistik från Polisen.

Under första kvartalet har det polisanmälts 208 transportstölder i Sverige. Antalet stölder ligger på en lägre nivå jämfört med samma period 2022 då antalet polisamälningar uppgick till 280.

Bilden visar antalet transportstölder under första kvartalet 2023 och 2022. 

Den vanligaste formen av transportstöld är s.k. ”kapellskärningar”. Det är kriminella som åker runt mellan olika rastplatser nattetid, skär hål i mjuka kapell och/eller öppnar olåsta/plomberade släpdörrar och lastar över sådant påträffat gods de anser vara stöldbegärligt till egna fordon. Ofta arbetar de 2-4 personer ihop, ibland så många som 8 med flera fordon samt mindre lastbil för transport.

Under första kvartalet har det även polisanmälts 763 diselstölder. Antalet är en minskning sedan en topp under sep- nov 2022. Stölderna uppvisar en uppåtgående trend jan-mars 2023.

I diagrammet nedan redovisas de fordonstyper som är mest drabbade:

image5av2.png

Källa: Polisen

Kartan nedan redovisar vart flest stölder av diesel sker i landet. 

Källa: Polisen

Ta del av rapporterna för mars månad:

Dieselstölder - Mars 2023.xlsx

Transport- och dieselstölder i Sverige - mar 2023.pdf

Transportstölder - Mars 2023.xlsx

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Registrera användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här. Efter lösenordsbytet loggas du in automatiskt.

Du kan även ringa in ditt tips på 020-325 325 Bifogade filer får max uppgå till 15MB. Du kan även klistra en länk till bilderna i tipsfältet