Transport- och dieselstölder för april och maj

02 juni 2023

Under april månad anmäldes 54 transportstölder och 198 dieselstölder. Under maj månad har det anmälts 66 transportstölder och 210 dieselstölder. Det visar statistik från Polisen.

I april har det polisanmälts 54 transportstölder vilket är på en förhållandevis låg nivå jämfört med tidigare år. I maj anmäldes 66 stölder vilket är på samma nivå som förra året men lägre jämfört med tidigare år. 

Diagrammet visar antalet stölder de senaste sex månader jämfört med tidigare år. 

Den vanligaste formen av transportstöld är s.k. ”kapellskärningar”. Det är kriminella som åker runt mellan olika rastplatser nattetid, skär hål i mjuka kapell och/eller öppnar olåsta/plomberade släpdörrar och lastar över sådant påträffat gods de anser vara stöldbegärligt till egna fordon. Ofta arbetar de 2-4 personer ihop, ibland så många som 8 med flera fordon samt mindre lastbil för transport.

I april har det även polisanmälts 198 stölder av diesel ur fordonstank (samtliga fordonstyper, inkl. entreprenadfordon). Antalet är en minskning sedan en topp under hösten 2022. Under maj anmäldes 210 stölder av diesel ur fordonstank. Även det är en minskning sedan hösten 2022. 

Mest drabbade av dieselstölder är lastbilar. Under maj månad var de utsatta för 53 procent av dieselstölderna.

 

 

Kartan nedan visar geografiskt vart stölderna av diesel skedde i maj månad. 

Lär mer här: 

Transport- och dieselstölder i Sverige - april 2023.pdf

Transport- och dieselstölder i Sverige - maj 2023.pdf

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Registrera användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här. Efter lösenordsbytet loggas du in automatiskt.

Du kan även ringa in ditt tips på 020-325 325 Bifogade filer får max uppgå till 15MB. Du kan även klistra en länk till bilderna i tipsfältet